🐶 🐱 Промоция 🐱🐶 ЛАКОМСТВА ЗА КУЧЕТА
Назад до Изследване на Дихателната система при кучето

Изследване на Дихателната система при кучето

Изследване на горни дихателни пътища при кучето

Какво показват носните изтечения при кучетоИзследването на горните дихателни пътища започва с преценка на евентуалните носни изтечения по отношение на тяхното количество, прозрачност, консистенция, миризма и примеси.

Носните изтечения може да бъдат едностранни и двустранни:

Бронхопневмония - изтеченията са в голямо количество и съдържат много гнойна материя.

Кръвоизливи в белите дробове - пенести и червено обагрени носни изтечения.

Крупозна пневмония - съдържат фибринови налепи от бронхиолите, които излизат в голямо количество при кихане и кашлица.

Гангрена на белите дробове - тъмно обагрени носни изтечения, съдържат некротична тъкан и имат много неприятна ихорозна миризма.

Външно изследване на ларинкс и трахея

Изследване на трахея при кучеВъншното изследване на ларинкса и трахеята се извършва по няколко начина:

  • Инспекция
  • Палпация
  • Аускултация
  • Перкусия

При промяна в положението на главата може да възникнат затрудняване при дишането, поява на патологични шумове и да се открият изменения във формата на трахеята.

При палпирането на ларинкса и трахеята може да се открият едеми, местно повишаване на температурата, болезненост, промяна на формата (деформация, счупвания) на трахеалните пръстени и др.

Вътрешно изследване на ларинкс

Вътрешното изследване на ларинкса се извършва чрез силно отваряне на устата чрез поставяне на две връзки на горната и долната челюст и издърпване на езика.

При огледа може да се установят зачервяване, подуване (едематизиране, възпаление, новообразувания), язви, налепи и цикатрикси на ларингеалната лигавица, довеждащи до появата на задух.

По - детайлно изследване на ларинкса може да се осъществи чрез ларингоскоп при предварително подготвено чрез невролептаналгезия или краткотрайна обща анестезия на животното.

При наличие на кашлица се обръща внимание на нейната сила, продължителност, честота, болезненост и характер (влажна или суха).

Рейтинг:
1.0/5 на базата на 1 оценка
д-р Деница Русева д-р Деница Русева

Отзиви

Коментирай
loading...